Allmänt om racketträ

Allmänt om racketträ

Racketträet är den viktigaste delen av racketen. Det är racketträet som skapar racketens grundläggande egenskaper och avgör vilken spelartyp det passar bäst för. Här får du en guide till de olika typerna av trä och grepp.

Racketträ är gjort av fanér (vanligtvis 5 eller 7 lager trä) från olika träslag. Vissa racketträn innehåller också ett eller flera lager konstfiber, såsom glasfiber, kolfiber eller zylon.

Allround-racketträ

De allra flesta bordtennisspelare använder allround-racketträ. Dessa kännetecknas av att vara tillverkade av relativt mjuka träslag, vilket ger längre bollkontakt (och därmed mer kontroll) samt en viss vibration som gör det lättare att känna bollträffen – båda dessa faktorer bidrar till mycket bra bollkontroll.

Allround-racketträ kan användas av alla spelartyper och på alla nivåer. För nya spelare som lär sig grundtekniken är allround det enda rätta valet, men även erfarna spelare kan dra nytta av den långa bollkontakten – särskilt om de förlitar sig mer på skruv, variation och placering än på kraft.

Allround-racketträ delas in i två kategorier: ALL och ALL+. För ungefär 10 år sedan var ALL det klart mest populära valet. Men när bordtennisreglerna ändrades och bollen blev större och tyngre, blev de klassiska allround-träden för mjuka och vibrerande för de flesta rutinerade spelare.

Därför har de något snabbare och stabilare ALL+-trän blivit betydligt mer populära. ALL+ är ofta lika mjuka som klassiska allround-trän, men fanérlagren är något tjockare, vilket ger mer stabilitet och fart – men fortfarande bibehåller lång bollkontakt.

För de flesta avancerade spelare är ALL+ att föredra framför ALL, men även för nybörjare och lätt erfarna spelare kan ALL+ vara en bra lösning som hjälper till att utveckla en mer avslappnad teknik. Dock kan de hårdaste och snabbaste ALL+-trän ge för kort bollkontakt för nybörjare.


Offensiva racketträ

Jämfört med allround-racketträ är offensiva racketträ tillverkade av hårdare träslag, ofta med tjockare fanérlager. Detta gör racketen hårdare och styvare, vilket minskar vibrationerna.

För spelare som inte slår särskilt hårt är offensiva racketträ svårare att spela med: kontakttiden blir kort, och det blir svårt att känna bollträffen. Däremot får spelare som spelar kraftfullt den rätta mängden vibration för att kunna känna bollträffen tydligt. För dessa spelare kan allround-trä kännas för mjuka och oprecisa.

Med rätt teknik kan man faktiskt uppnå bättre kontroll med ett offensivt racketträ än med ett allround, men det kräver många års träning.

Offensiva racketträ delas in i tre kategorier:

  • OFF- – något hårdare än allround. En bra lösning för många offensiva spelare, både unga som tränar mycket och vuxna motionsspelare med lång erfarenhet.
  • OFF – hårdare och styvare än OFF-. Den mest använda typen bland elitspelare men fungerar även på lägre nivå.
  • OFF+ – extremt hårda racketträ. Används främst på högsta nivå, men även av spelare med en extremt aggressiv spelstil eller de som spelar långt från bordet.

Defensiva racketträ

Defensiv bordtennis omfattar flera spelstilar:

  1. Den klassiska defensivspelaren, som står långt från bordet och försvarar sig med underskruvade slag och vinner poäng genom säkerhet, skruv och variation.
  2. Den moderna defensivspelaren, som kombinerar defensiva tekniker med kraftfulla offensiva slag, främst från forehand.
  3. Blockeringsspelaren, som försvarar sig nära bordet genom att blockera motståndarens loopslag.

Det finns även olika typer av defensiva racketträ:

  • DEF – för den klassiska defensivspelaren, tillverkat av mycket mjuka träslag (mjukare än ALL-trän). Dessa racketträ har en större spelyta för att ge bättre kontroll vid spel långt från bordet.
  • DEF+ – liknar DEF men är något snabbare (motsvarande ALL eller ALL+). Ger mer kraft i offensiva slag och passar moderna defensivspelare.

Eftersom defensiva racketträ har en större spelyta kan de kännas klumpiga nära bordet. Därför rekommenderas DEF- och DEF+-trän endast för spelare som spelar långt från bordet.

Blockeringsspelare väljer oftast allround- eller offensiva racketträ. Eftersom skruv inte är deras primära vapen, är ett relativt hårt racketträ ofta en bra lösning. Dock finns det spelare som blockerar med långa nabbar eller anti-spin nära bordet – dessa spelare gynnas av racketträ med låg fart och maximal kontroll, men med en normal eller något större spelyta. För dem finns en särskild kategori: ALL-.


Grepptyper

I bordtennis skiljer man mellan fem typer av grepp:

  • Rakt
  • Konkav
  • Anatomiskt
  • Kinesiskt penhold
  • Japanskt penhold

De två sista används knappt i Danmark, eftersom 99 % av spelarna där använder europeiskt grepp. I Danmark föredras rakt grepp, medan konkav är det populäraste valet i Tyskland och Kina.

Det viktigaste är att racketen känns bekväm i handen och att handtaget har rätt storlek. Ett för stort eller för litet handtag kan leda till att man spänner handen, vilket försämrar bollkänslan och i vissa fall kan orsaka överbelastningsskador.

Ett bra sätt att kontrollera storleken är att långfingret precis ska nå handflatan när du greppar racketen. Om det går mycket längre är handtaget för litet, om det inte når alls är det för stort.

Om du köper ett nytt racket kan det vara en bra idé att slipa handtaget lätt med sandpapper för att få en bättre passform.


Vikt på racketen

Det finns både fördelar och nackdelar med både tunga och lätta racketar, så det handlar inte om att ha så lätt racket som möjligt!

  1. Lätta racketar är bättre för spel nära bordet, eftersom de gör det lättare att reagera snabbt och få fart i slagen med korta rörelser.
  2. Tyngre racketar är bättre för spel långt från bordet, eftersom det ger mer kraft i slagen. Vid defensivt spel med underskruv hjälper tyngden också till att generera mer skruv.
  3. Fysisk styrka påverkar racketens viktval. Barn bör spela med lättare racketar än vuxna.
  4. Om racketen är för tung kan det bli svårt att utveckla rätt teknik, eftersom musklerna belastas för mycket när armbågen rör sig bort från kroppen.
  5. Ett bordtennisracket väger vanligtvis mellan 150 och 200 gram. Träet utgör ungefär hälften av vikten – beläggningen har också stor betydelse!

För de flesta vuxna spelare som spelar nära bordet är 180–190 gram idealiskt. Defensiva spelare kan ha nytta av något tyngre racketar. För barn bör vikten inte överstiga 160 gram.