Onsdag d.26-08-2020 | 0 kommentarer

Svampens Tjocklek

Traditionellt berättas det från rådgivningen på tjocklek att: tunn svamp = bra kontroll, vilket rekommenderas till nybörjare och mindre träningsvana spelare. Den träningsvana använder oftast 2.0mm eller max. Detta råd ger mening. Jag har för att bliva klokare själv varit i träningshallen och testa det. Och det var sant; När jag loopar hårt med ett tunt (1.5mm) klassisk gummi, då har jag svårt att styra bollbågen. Stommen kommer att påverka slaget för mycket, och bollen flyger mera rakt fram – och i nätet eller långt ut – istället för den önskade bollbåge, där bollen dyker ner på motståndarens sida. Däremot, med en tjockare svamp blir balansen mellan stomme och gummi bättre och bollbågen lättare att kontrollera. Historien om tjocklek på svampen gäller fortfarande, när vi pratar klassiska pingisgummin, såsom Donic Vario och Yasaka Mark V.

So far so good!

MEN: Under dem sista 15 år har utvecklingen av bordtennisgummin riktigt tagit fart – och framförallt efter limförbudet d. 1. september 2008. Och det är inte småsaker, som har hänt. Storleken och färgerna är dem samma, men det är nästan också det ända. De moderna bordtennisgummin är långt mera explosiva och kraftfulla, så tiden har kommit för att undersöka om den gamla sannhet fortfarande gäller.

Jag beslutade därför, att min test av den ny Andro Rasanter R48 både skulle vara med den vanliga max-tjocklek, men också i 1.7mm denna gången. Stommen i denna test var Inzone Explorer Off-. Jag förväntade, att jag ville upptäcka några fina egenskaper med den tunnare svamp, men jag förväntade också att nackdelarna ville bliva tydliga. Men jag blev klokare!

Andro Rasanter R48 i max tjocklek:

Rasanter R48 är ett sant kraftverk och man blir glad när man spelar in. R48 höjde nivån på mina loops och i dem 25 minuter, som jag tränade, kände jag mig som en elitspelare. Men nej – det mycket kraftfulla gummi hade sina nackdelar. Och som man ofta ser, då kom dem fram i match. Kontakttiden på den explosiva R48 är kort – och det har sitt pris på returen och loopet på underskruv. Den rå kraft från övningarna var borta och tillbaka hade jag problemet med att bedöma bollen och få spelet att hänga ordentlig ihop.

Normalt ville jag göra den slutsats, där jag oftast är slutat: ”Rasanter R48 är ett fantastisk bra pingisgummi, jag är inte helt bra nog till att spela med den.”. Men denna gången gick det helt annorlunda.

Andro Rasanter R48 i 1.7mm tjocklek:

Redan på första bollen kunde jag känna glädjen komma tillbaka. Gummit kändes inte för tunt! Mina loops hade massor av kraft. Jo, man kunde märka en lite bit mera träkänsla, men det uppfattade jag bara som en styrka. Den längre kontakttiden gjorde mitt spel mera lugnt och jag kunde slappna av i mina slag. Faktisk kunde jag slå hårdare till bollen utan att förlora kontrollen.

Det låter kanske otroligt, men mina loops kändes nästan hårdare och snabbare med 1.7mm!

Returer och loops på underskruv blev också säkrare med den tunnare svamp. Den längre kontakttiden ökade kvaliteten avsevärt på dem första 3 slag. Och det är ju stabiliteten i det teknisk svåra korta spelet, som får det hela att hänga ihop. Jag tänker därför, att det inte bara är mig, som upplever, att det kan vara svårt att få spelat att flyta när det gäller match, och racketet kanske känns för snabbt. Känner du igen detta? Då prova Rasanter R48 i 1.7mm. Du får det bästa från dem nya kraftfulla gummin, men bevarar samtidigt kontrollen över ditt spel.

Loop: Mera skruv och mycket mera kontroll i loops på underskruv. Den längre kontakttiden gör det lättare att få grepp i bollen. En aning mindre kraft/skruv i loop till loop, men definitivt inte ett stort tema. 1.7mm gjorde det också fint här.

Blockering: Jätte mycket lättare att kontrollera blocken, när man märker stommen bara en liten bit mera.

Serveretur: Lättare att skära med, lättare att tjeckflippa med, lättare att returnera kort pga. den bättre känsla på dem ”små” slag.

Serve: Ingen större skillnad att serva med 1.7mm eller max.

Slutsats: Moderna gummin, som är bland dem hårdaste, likt R48 har mycket mera motstånd i gummit än dem klassiska pingisgummin. Därför kan riktigt många spelare ha nyttja av att gå ner på 1.7mm svamp. Tjockleken har överraskande mycket kraft utan att misslyckas på något tidpunkt. Jag och förmodligen många andra har tillräckligt med fart i en 1.7mm Och det viktigaste: Med 1.7mm svamp vill många sluta att göra många dumma misstag, som ofta ger frustration i matcherna. Större kontroll ger större spelglädje för dem flesta!

PS. Varje test av pingisgummin baseras självklart på spelaren som testar. Jag kan på mina bästa dagar vinna flera matcher i en lägre division, så jag är absolut inte dålig. På högre nivå, där man spelar med större kraft, vill flera spelare ha behov och nyttja för en tjockare svamp.

Fakta om tjockleken på bordtennisgummin: Ett ITTF-godkänd gummi får max lov att vara 4mm tjockt (svamp och övergummi tillsammans). Är övergummi 2mm tjockt, då kan svampen max vara 2.0mm.

Författare

Hans Boisen