Fredag d.30-08-2019 | 0 kommentarer

Allround – Pingisracket till säker offensiv

I modern bordtennis i världseliten spelar dem flesta för att vinna bollen så snabbt som möjligt. Bra serve, hård 1. attack och förhoppningsvis vinna bollen direkt.

Men det finns också spelare på lägre nivå, som spelar offensivt, som gärna vill ha första attacken, men som inte slår lika hårt till bollen på attacken och satsar istället på att vinna bollen senare i duellen. Hos den här typen av spelare ser man ofta, att dem inte använder kroppen lika mycket. Dem kastar sig inte in i bollen för att slå hårt. Dem har inte en stor forehandsrörelse i loopen. Om du är en Mikael Appelgren typ, som spelar offensivt, men gärna över flera bollar där du satsar på säkerhet, placering och skruv, och inte på kraft, då kanske detta kunde vara något för dig.

Den här spelartyp bör ha en stomme, som är OFF eller OFF-, så att man är säker på att få tillräckligt med kraft i sin offensiv. Det gäller för både seriespelaren och spelaren i en av dem lägre divisoner. För den här spelartypen får stommen heller inte vara för hård och styv, då det är viktigt att lätt få skruv och fortsatt ha en bra bollkänsla och säkerhet. Så dem snabbasta, hårda och styva stommar går inte bra.

Det samma är egentligen också gällande för bordtennisgummit. Gummit får inte ha en för mjuk en svamp. Annars finns det inte tillräckligt med kraft i attackspelet, och placeringen av bollen blir för oprecis. Men gummit får heller inte vara för hårt, vilket gäller både i svampen och i övergummit. Är gummit för hårt, kommer gummit inte att utnyttjas ordentligt pga. den mindre kraft i denna spelartyps slag. Och spelaren gör för många misstag i dem lite längre dueller.

Pingiszonen har olika föreslag till bordtennisracketar (som Pingiszonen limmar ihop), som passar till olika spelare. Till den här offensiva spelaren, som inte är elitspelare, som satsar mera på säkerhet, skruv och placering, har vi dessa tre förslag:

Dessa tre racketar ”säkrar” en skruvat kort serve, en kort retur, ett bra skär, ett skruvat första loop, bra placeringsmöjligheter och tillräcklig med säkerhet hela vägen.