Onsdag d.09-09-2020 | 0 kommentarer

Jakten på den perfekta blockering

Jag (Sune) har länge rekommenderat pingisgummin såsom Xiom Vega Euro DF, Andro Rasanter V42 till backhand hos många spelare som vill ha ett toppgummi, men med bra kontroll och bollkänsla. Båda kännsa levande med bra bollkänsla, och dem kan lite av allt. Dem är lätta att få grepp i bollen med, och de är särskilt starka när du har ett mera direkt träff - som i motattacker och block, som för dem flesta tar mycket utrymme i backhand-spelet.
För ungdomsspelare som inte spelar med så mycket kraft ännu, har vi vanligtvis rekommenderat 1.7-1.8mm svamp, medan vi för vuxna och mer erfarna ungdomsspelare har rekommenderat 2.0mm för att få lite mer motstånd i gummit, så att det passar bättre till kraften som kommer i bollen. Till dem allra bästa har det varit lite hårdare beläggningar på 2.0 mm eller mer.

Jag har dock inte alltid varit helt nöjd med de mjuka 2,0 mm-beläggningarna. Bollkorgen blir lite längre än med 1,7-1.8 mm, och det betyder att ett antal spelare kommer att hålla tillbaka lite i slaget.

Andro Rasanter V47 har jag däremot sällan rekommenderat - då jag tänkte den var för svår för dem flesta - men kanske Rasanter V47 1.7mm kunde vara en lösning? En tidigare test av min kollega Hans visade, att Rasanter R48 var fantastisk bra i 1.7mm. Så min test var att se vilken av V42 och V47 som är bäst i backhand.

Så jag har testat Andro Rasanter V42 1.7mm, Rasanter V42 2.0mm och Rasanter V47 1.7mm. Alla blev testat på samma allround stomme: Inzone Flame All.
Testresultat:
Först och främst är båda bordtennisgummin ett nöje att spela med. Mycket lättare att blockera med jämfört med dem gamla gummin - Andro Hexer och Yasaka Rakza 7 - då man kan blockera mera direkt på. Hexer och Rakza 7 kräver att man kommer ganska mycket in över bollen med racketet. Det är min bild att bågen också är kortare än när man spelar V42 eller V47 i 2.0mm. Så det är lättare att hålla bollen på bordet och lättare att ge bollen fart utan att skjuta för långt.
Rasanter V42 ger mycket mera kontakt med bollen än V47, vilket kan vara en fördel. Däremot fattas det motstånd i gummit när bollen kommer med större kraft. Här är V47 otrolig stabil och precis - den saknar på intet sätt motstånd. Okej, om Ma Long kommer och testar den en dag, kan han kanske få mig att ändra åsikt - men Peter's forehand (kan spela division) var i varje fall inte nära att pressa gummit. Varför ska man spela med 2.0mm då?
Slutsats:
Testvinnaren blev Andro Rasanter V47 1.7mm, men V42 1.7mm/2.0mm är bra att ha som alternativ. Jag tänker att Rasanter V47 1.7mm vill vara en bättre lösning än V42 2.0mm för de flesta. V42 2.0mm gör det också ganska bra, men gummit är inte riktigt lika exakt och stabilt som V47 1.7. V47'an kan användas av alla från vuxen elit ner till ungdomsspelaren, som har tränat några år. Men till samma ungdomsspelare, kanske V42 1.7mm är bättre. 

Författare
Sune Bøndergaard Røjkjær