Søndag d.16-08-2020 | 0 kommentarer

Mjukt eller hårt gummi? Vad betyder det?

Den här artikeln kommer förhoppningsvis att hjälpa dig med att veta mera om hårdheten i svampen på ett gummi. I verkligheten har övergummit också en betydning, men i den här artikeln kommer hårdheten i ett gummi endast bestämmas av svampen. Hårdheten i svampen på ett bordtennisgummi har stor betydning för hur det känns att spela med. Spelar man med för mjuka gummin, kommer racketet att kännas ”blurry”, att man inte kan lita på det och att det fattas kraft. Spelar man med för hårda gummin, kommer racketet kännas dött/segt och utan bollkänsla. Och när man äntligen träffar bollen bra känns det för snabbt.

Hårdheten i svampen mäter man i grader, men tyvärr är det svårt att sammanlikna graderna mellan Europa och Asien. Men tar man Andro’s gummin då kan dem ungefär klassificeras såhär:

41 grader: mjuk svamp

41 – 46 grader: mellanhård svamp

46 grader: hård svamp

I ett bordtennisgummi med mjuk svamp kommer bollen lätt in i gummit och gummit fungerar som en trampolin. Så även när man inte slår hårt ger ett mjukt pingisgummi fart. Slår man däremot jätte hårt, kommer bollen nästan hela vägen in och ”träffar” stommen, och då kan man inte lita på vad som pågår, och man får inte särskilt mycket extra fart. Orsaken är att ett mjukt pingisgummi har mindre spänning. När man istället kollar på ett pingisgummi med hård svamp, då kommer bollen knappast inte in i gummit när man slår med låg kraft. Resultatet är, att gummit inte har möjlighet för att ge bollen fart. Slår man däremot hårt till pingisbollen, kommer bollen in i gummit, men inte hela vägen in till stommen. Resultatet är stor fart i bollen, då ett hårt gummi har stor spänning. Och man kan lita på vad som pågår, då stommen inte ”träffas”.

Slutsatsen är därför:

  • Mjuka bordtennisgummin är snabbast vid låg kraft.
  • Hårda bordtennisgummin är snabbast vid hård kraft.
  • Mjuka bordtennisgummin har ”bättre” bollkänsla och ”bättre” kontroll.
  • Hårda bordtennisgummin har ”dårligare” bollkänsla och ”mindre” kontroll.
  • Ett mjukt gummi är mindre exakt, då man alltid får fart i bollen.
  • Ett hårt gummi är mera exakt, då man själv kan bestämma farten (ingen fart till mycket fart).

Därför beror valet av hårdhet på ett pingisgummi hur hårt man huvudsakligen slår till bollen och hur bra tränat man är. Toppspelaren väljer oftast mycket hårda gummin, då han/hon slår hårdare än dem flesta. Det hårda pingisgummi är snabbare och mera exakt, så det passar bra till toppspelaren. Tar man däremot en nybörjare, då är ett mjukare gummi kanske bättre, då dem lättare får grepp i bollen, bättre kontroll och bollkänsla. Det ger nybörjaren flera repetitioner och därför en brantare läringskurva.

Ofta ser man att toppspelarna spelar med samma gummi i både forehand och backhand, då dem slår mycket hårt med båda. Nybörjare spelar ofta också med det samma pingisgummi i både forehand och backhand. Men här är orsaken att båda sidor är lika otränade. Ser man på spelare på en nivå mellan nybörjare och toppspelare är det däremot inte ovanligt, att dem spelar med ett hårdare gummi i forehand och ett lite mjukare i backhand. Med ett mjukare gummi i backhand får man lättare fart, bättre kontroll och bollkänsla. Den stora rörelse i forehand gör att pingisspelaren ställer andra krav till gummit där, än backhand som har en mindre och inte lika kraftfull rörelse.

Som pingisspelare ska du därför hitta det pingisgummi, som passar till den kraft som du spelar med i forehand och backhand. Men det kan vara svårt

Exempel på olika pingisgummin.

Ett bordtennisgummi med mjuk svamp....

Andro Rasanter R37, https://www.pingiszonen.se/andro-rasanter-r37.html

Ett bordtennisgummi med mellanhård svamp....

Stiga Mantra M, https://www.pingiszonen.se/stiga-mantra-m.html

Ett bordtennisgummi med hård svamp....

Xiom Omega 7 Pro, https://www.pingiszonen.se/xiom-omega-7-pro.html