Fredag d.04-09-2020 | 0 kommentarer
Kinagummi - en test av en hybrid
När man pratar om normala backsidegummin, uppdelar man dem i 3 grupper:
- Traditionella pingisgummin - utan effekt (t.ex. Yasaka Mark V).
- Tensorgummin – mycket mera fart och skruv pga. större spänning i svamp/övergummi.
- Kinagummin – med klibbigt övergummi och oftast en ganska hård svamp.
Under dem senaste säsonger har en ny typ bordtennisgummin introducerats på marknaden: Hybridgummin, som är tensorgummin tillverkat i Tyskland, men som också har klibbigt övergummi (t.ex Joola Golden Tango PS och Yasaka Rakza Z)
Pingiszonen har genom många år haft succés med att använda kinagummin med lite mjukare svamp på racketlösningar till spelare, som har spelat 0-2 år i klubb. För 5-10 år sedan använde vi gummin såsom Friendship 729 Super Soft och LKT Rapid Sound och dem senaste åren våra egna Inzone Evolve och Inzone Spin. Sammanliknat med dem gamla hårda kinagummin (t.ex. Friendship 729 Super FX) är svampen på ovanstående gummin mycket mjukare och mera elastiska och därför också lättare att kontrollera.
Dem klibbiga gummin har flera fördelar, om man ser det från ett utvecklingsperspektiv.
- Dem får bättre grepp i bollen än traditionella pingisgummin, så spelarna får ofta lättare att sätta skruv i bollen.
- Bollen har kontakt med gummit i längre tid än traditionella pingisgummin, vilket ger en fördel i serven och returen.
- Dem är mera dynamiska, när man skär bollen, vilket främjar slag med skruv.
Men dem flesta spelare fortsätter med att spela med andra sorts pingisgummin. Dem flesta går över till tensorgummin efter några års träning (såsom Andro Duro Whitesponge. Andro Hexer Grip SFX eller Xiom Vega Euro DF), som är snabbare och har mera katapult. Men kanske dem är för snabba?
Dessa gummin fungerar speciellt bra när man spelar in eller kör träning utan serve. Orsaken är att det känns skönt med den extra fart (och hjälp till farten). Man slår plötsligt sina slag med mycket mera kraft – utan att man behöver att slå hårdare. Katapulteffekten kan däremot också göra det svårare att kontrollera serven, returen och blockeringen.
Å andra sidan har man det nyklassiska bordtennisgummi DHS Hurricane 3 Neo. Det extremt klibbiga övergummi och den hårda svamp med bara liten katapulteffekt gör att H3 Neo är fantastisk att serva, returnera och loopa på underskruv med. Men nackdelen är däremot tydliga. H3 Neo är jämfört med tensorgummin extremt oförlåtande och därför mycket svår att spela med, när bollen är igång – framförallt i försvar och på halvdistans.
Men kan ett klibbigt hybrid-gummi såsom Yasaka Rakza Z i 2.0mm lyckas kombinera fördelarna från kinagummin och tensorgummin?
Och kan hybrid-gummit vara ett bra alternativ till dem normala tensorgummin för ungdomsspelare? Enlig min mening är svaret två gånger JA!
När jag jämför Rakza Z (hårdhet ungefär 50 grader) med t.ex. Andro Hexer Grip SFX 1.9mm (ungefär 40 grader) är fart och skruv någorlunda det samma. Båda gummin ger mig bra kontroll och bollkänsla genom längre tid med kontakt mellan boll och gummi. Rakza Z pga. det klibbiga övergummi, medans Hexer Grip SFX gör det samma med en mjukare svamp.
Hexer Grip SFX är omedelbart lite lättare att spela med, med sin större katapulteffekt, speciellt när man slår slag med bara lite kraft såsom blockering och ballongplock. Rakza Z däremot känns snabbare när man loopar och den har den fördelen att vara långsam i blockering, serve och retur. Servar, returer och loops på underskruv var dock lite överraskande inte lättare att slå, men resultatet var mera skruv (och därför bättre kvalitet). Andra slag är mycket lättare att slå med Rakza Z: att rulla med backhand och loopa igen med forehand nära bordet. När man loopar igen med kort rörelse känns slaget säkrare och mera precist.
Den bra skruv gör att Yasaka Rakza Z är lämplig som forehandsgummi till aktiva loopspelare, men gillar man loop till loop borta från bordet, då krävs det att man själv skapar kraften. Rakza Z kan också användas som backhandgummi, men här passar den bäst till spelare som är aktiva med backhand (rullar) nära bordet.
Hybrid-gummin, ett bra utvecklingsredskap?
Kollar man på Yasaka Rakza Z från ett utvecklingsperspektiv är den fantastisk bra, om man önskar att rikta sitt spel mot skruv och arbete nära bordet. Det kan vara dem första 2 slag efter serven, t.ex. kort retur som man följer upp med ett loop med maximal skruv. Eller om man önskar att spela nära bordet med aktiva backhands och korta snabba loops från forehand.
Enligt min mening lyckas Yasaka Rakza Z i missionen om att kombinera klibbigt övergummi med tensorsvamp med katapult. Många vill nog tycka bättre om ”originalen” - på den ena sidan H3 Neo och Andro Hexer Grip SFX till den andra sidan - snarare än hybiden pga. de mer uttalade styrkorna dessa två beläggningstyper vardera har. Men det finns helt säkert ett marknad för hybrid-gummin – också för ungdomsspelare. Notera, att sedan att hybrid-gummit är ganska tungt, kan en kombination med Rakza Z på varje sida inte rekommenderas till dem yngsta, som bör ha ett racket med lägre vikt.
Slutsats:
- Enligt mig åsikt är Yasaka Rakza Z ett gummi, som man bör överväga i samma grad som dem normala tensorgummin.
- Fördelarna: Aktivt spel med skruv, serve/returen, loop på underskruv, mot attack nära bordet, rull med backhand, spelet nära bordet
-
Nackdelarna: Direkt träff (blockering/kontra/smash), känslig för skruv, minskat kraft från halvdistans, högre vikt
- på grund av de mer uttalade styrkorna har dessa två beläggningstyper vardera
Utvecklingsperspektiv – varför välja Rakza Z istället för tensor?
- Om man önskar att utveckla ett aktivt och aggressivt serve/returspel
- Om man önskar att utveckla en aktiv spelstil nära bordet
- Om man önskat att spela med mera skruv
Vad säger dem bästa spelare till hybrid-gummin:
Även om dem flesta märken nu har en egen variant av ett hybrid-gummi har dem till vidare inte riktigt fått tag i dem absolut bästa ännu. Beskeden från Tibhar angående deras Hybrid K1 är, att deras sponsrade spelare har testat den och har varit jätte nöjda med gummits kvaliteter i serve, retur, loop på underskruv och motattack nära bordet. Men dem saknade fart, när dem kom ut på halvdistans, och därför bytte dem tillbaka till Evolution-gummina igen. Trenden verkar vara att dem olika märken provar med ännu hårdare och snabbare hybrid-gummin för att nå toppspelarnas önskemål. Om det lyckats – och om dessa nya gummin i så fall också ger mening för oss ”vanliga” spelare, kommer vi helt säkert att kolla på senare här på bloggen.
Yasaka Rakza Z: https://www.pingiszonen.se/yasaka-rakza-z.html
Författare
Jesper "Stef" Steffensen
0 kommentar(er)