Onsdag d.19-02-2020 | 0 kommentarer

Börjat igen? Vilket racket?

Just för tiden ser man många vuxna komma tillbaka och börja spela pingis igen. Till en börja hittar dem det gamla pingisracket fram, men gummina är helt spröda och utan skruv. Så vad ska dem spela med nu? Många saker har hänt dem sista 10-15 år. Bordtennisbollarna är större och tyngre, dem flesta pingisgummin har nu effekt och mängden av olika stommar är större. Det kan därför vara svårt att hitta sitt nya bordtennisracket. I den här artikeln kommer vi med 2 förslag till dig som kommer tillbaka efter en lång paus, och som inte var elitspelare då.

Oavsett vad vill vi nog alltid rekommendera en allround stomme till dig. För 30 år sedan var nästan alla stommar allround, även om det var skrivit ”Offensiv” på stommen. Idag så finns det många olika stommar, några är verkligen snabba, några verkligen styva och hårda, några med kollager, andra med hinoki och alla stommarna kommer i otaliga kombinationer av trä. Men med en allroundstomme (ALL eller ALL+) kommer du att få den kontroll, fart och bollkänsla, som ligger närmast det du känner. Och med många års paus i bagaget är det nog det säkraste att få en stomme med bra kontroll, vilket en allroundstomme har. Dessutom, allroundstommar ger fortfarande jätte bra fart, när du slår till bollen.

Idag kommer backside gummin i 2 olika versioner: dem klassiska gummin och dem gummin med effekt. Klassiska gummin kan t.ex. vara Yasaka Mark V. Den stora skillnad mellan dem två typer av gummin är effekten. Tidigare kom effekten, när man t.ex. limmade en Mark V. Limmingen gav extra fart och skruv og gjorde gummit levande och skönt. Idag får man inte limma med lim, som ger effekt. Därför har några av gummifabrikerna lyckas utveckla bordtennisgummin med effekten inbyggd. Ett klassiskt gummi som inte är limmad (med det gamla limmet) känns mera segt, och man ska slå hårt fört att få farten. Dem flesta pingisgummin idag har effekten inbyggd, och man ser att dem flesta spelare väljer att spela med denna typ av gummin, även om dem är långt ifrån att vara elitspelare.

För dig som har börjat igen till bordtennis är det en bra lösning att välja ett gummi likt det som du spelade med för dem många år sedan, det vill säga dem klassiska bordtennisgummin. När man väl är igång igen och alla slag sitter bra igen, kan man alltid byta till dem nya och snabbare gummin. Har man aldrig spelat med ett gummi med effekt, då kommer man att förlora kontroll och därför göra för många misstag. Så ett klassiskt gummi är en bra start! Men du kan också välja att ta steget direkt till dem nya gummin. Ja, man kommer att förlora kontroll, men bara i början tills alla slag sitter igen. Och dem flesta spelare går inte tillbaka till klassiska gummin, när dem väl är blivit vana vid pingisgummin med effekt. Så en lösning med allroundstomme och gummin med effekt, men som har okey bra kontroll, går också bra.

Pingiszonen rekommenderar:

Det klassiska bordtennisracket: Andro TP_Ligna ALL m. klassiska gummin

https://www.pingiszonen.se/andro-tp-ligna-all-m-klassiske-belaegninger.html

Inzone Spin är lik Yasaka Mark V, men är mera klibbig.

Det moderna bordtennisracket: Inzone Columbia / Rakza 7 Pingisracket

https://www.pingiszonen.se/inzone-columbia-rakza-7-bordtennisbat.html

Lägg märke till, att vi har ändrat rekommendationen från videon.